Cruise in Nederland

Wie per cruiseschip naar Nederland vaart, kan in twee cruisehavens aanleggen: die van Rotterdam en Amsterdam. Deze twee steden hebben cruisepassagiers veel te bieden en zijn ook een perfecte uitvalsbasis om de rest van Nederland verder te verkennen.

Amsterdam

Situering van AmsterdamSituering van Amsterdam

Per jaar doen meer dan 100 cruiseschepen uit de hele wereld Amsterdam aan. Amsterdam is een stad van uitersten en staat ook wereldwijd zo bekend. Bewonderd om haar grachten en mooie musea, berucht vanwege de tolerante houding wat seks en soft drugs betreft. Je vindt al deze elementen eveneens terug in de binnenstad. Ze vormen een onlosmakelijk geheel.

Amsterdam bestaat als stad reeds 800 jaar en heeft een bewogen geschiedenis. Als belangrijkste handelsstad in de Nederlandse Gouden Eeuw (1600 - 1700) was het de thuisbasis voor de schepen van de VOC en de WIC. De vele eeuwenoude handelspanden aan de grachten herinneren hier nog aan. Rembrandt van Rijn, Nederlands bekendste schilder, vestigde zich in 1631 in Amsterdam om enkele jaren later hier zijn beroemdste schilderij te maken, de Nachtwacht. Ook het koningshuis heeft een residentie in de stad.

Montelbaanstoren op de Oude SchansMontelbaanstoren op de Oude Schans

Hoofdstad van Nederland, uitstekend bereikbaar met auto, trein, vliegtuig en dus ook per schip. Een stad die je niet in slechts een enkele dag vlug moet bezoeken. Trek er voldoende tijd voor uit en ga je eigen weg. Winkelen in de Kalverstraat? Een rondvaart door de grachten? Een bezoek aan een van de talloze musea? De spanning van de rosse buurt opzoeken? Een bezoek aan Artis, de dierentuin, of op een mooie zomerdag naar het Vondelpark? Het is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Oh, en op de Oudezijds Voorburgwal 40, hartje rosse buurt, bevindt zich een unieke schuilkerk. Iets wat je op die locatie helemaal niet zou verwachten. Het is niet voor niets de best verborgen kerk van Nederland.

Rotterdam

Wilhelminapier in RotterdamWilhelminapier in Rotterdam

De huidige Rotterdamse Cruise Terminal is een plek met een bijzonder verleden. Tot ongeveer de jaren 60 van de vorige eeuw meerden hier de schepen van de Holland Amerika Lijn af die vele Nederlanders naar de VS brachten. Na het een kleine 40 jaar zonder een faciliteit voor cruiseschepen te hebben moeten doen, staat Rotterdam wat de cruisevaart betreft nu dus weer op de kaart.

Zoals bekend, is de stad Rotterdam zwaar gehavend geraakt tijdens de Duitse aanval op Nederland mei 1940. Tijdens de Duitse bombardementen zijn veel gebouwen verloren gegaan. Na de oorlog begon de wederopbouw die eigenlijk nog steeds voortduurt. De laatste decennia heeft men daarbij steevast voor hoogbouw gekozen. De skyline van Rotterdam wordt er dan ook door gedomineerd. Momenteel vindt de bouw van een nieuw Centraal Station plaats, op dezelfde locatie van het oude. Dit zorgt de komende twee jaar nog voor enige ongemak voor treinreizigers. Tegelijk met een nieuw Centraal Station komt er ook een nieuw stationsplein dat een aangename wandelroute richting het centrum moet gaan bieden.

DelftshavenDelftshaven

Veel historische plekjes vind je niet meer terug in Rotterdam, maar zeer de moeite waard is Delfshaven met zijn oude straatjes, dito huizen en musea en galerieën. In het verlengde van het centrum ligt de Oude Haven. Dit is net als Delfshaven een oude binnenhaven, maar de Oude Haven dient vooral als uitgaansgebied met talloze gezellige kroegen en eetgelegenheden. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende Rotterdamse publiekstrekkers als de Euromast, diergaarde Blijdorp en het zeer bekende museum Boymans van Beuningen.

Randstad

Samen met Amsterdam en Rotterdam vormen de steden Den Haag en Utrecht de Randstad. De verbindingen tussen deze vier steden zijn perfect. Zowel per auto als per trein kun je goed tussen deze vier steden reizen en waarom zou je je ook alleen tot Amsterdam en Rotterdam beperken?

Binnenhof gezien van de Korte VijverbergBinnenhof gezien van de Korte Vijverberg

Den Haag heeft een mooie binnenstad met natuurlijk het Binnenhof waar 's lands regering zetelt. Ook leuk om te bezoeken is de Scheveningse boulevard. Andere bekende attracties zijn Madurodam (Nederland in het klein) en Panorama Mesdag (groot schilderij dat de Haagse kust voorstelt, aangebracht in een koepel). De binnenstad van Utrecht wordt dan weer gedomineerd door de Dom en valt op door de compactheid.

Overig Nederland

Naast de vier genoemde steden, zijn ook de volgende steden een bezoek meer dan waard:

  • Delft, Haarlem, Leiden (alle drie vanwege hun historie en historisch aanzien. Leiden biedt daarnaast onderdak aan de oudste botanische tuin van Nederland. In Haarlem en Leiden kun je tevens een wandelroute maken langs de hofjes. In vroeger tijden waren dit woningen die aan beschermde groepen personen waren toegewezen, zoals de vrouwenhofjes in Haarlem. Tegenwoordig wonen er ook mensen die niet tot de speciale doelgroepen behoren, maar de ligging van de hofjes zorgt ervoor dat de buitenwereld er nog steeds moeilijk(er) binnendringt)
  • Maastricht (je waant je al in België vanwege het Bourgondische karakter en ook de mergelgrotten zijn heel bijzonder om te bezichtigen. Kleed je wel goed aan, want het is er koud!)
  • Groningen (wellicht een van de meest onderschatte steden in Nederland wat uitstraling betreft).
De VeluweDe Veluwe

Nederland bestaat niet alleen uit stedelijk gebied. Alle provincies bieden bijvoorbeeld volop de mogelijkheid er van de natuur te genieten, bijvoorbeeld per fiets of wandelend. Een groot aaneengesloten natuurgebied is de Veluwe waar je oog in oog kunt komen te staan met dieren als herten en zwijnen. Voor de watersportliefhebbers bieden de provincies Zeeland en Friesland diverse mogelijkheden. In Franeker, Friesland, staat ook het Eise Eisinga Planetarium, het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit is gebouwd door de 18e eeuwse Fries Eise Eisinga die zijn tijd dus al ver vooruit was.

VeluwebosVeluwebos

Ten slotte, je zou ze bijna vergeten, zijn er nog de Waddeneilanden. Hier sta je oog in oog met de zeehonden en vele soorten vogels die er hun vaste stek hebben, als je tijdens eb wandelt op de drooggevallen platen. De twee grootste Waddeneilanden, Terschelling en Texel, kun je het beste per fiets verkennen. Je bereikt ze trouwens alleen via de veerboot die vertrekt vanaf Den Helder of Harlingen.

Het is ondoenlijk om op deze plek per stad of provincie een gedetailleerde beschrijving te geven van wat er allemaal valt te doen en te zien. De stedelijke en provinciale websites vertellen het je haarfijn. Dit korte overzicht geeft hopelijk wel een beeld van de gevarieerdheid van het land Nederland.


What's your opinion?

Average rating
(0 votes)